07 februar 2006

Danske nyheder i New Zealand

Det er jo (desværre) let at følge med i danske nyheder, mens vi er væk. Muhammed-tegningerne ser ud til at tage hele nyhedsbilledet. Det er vel nok en ærgerlig sag. Erik beskrev dilemmaet godt i en mail med nyt fra vennekredsen og fra Danmark i øvrigt. Vi sætter ytringsfriheden meget højt – det gør man ikke alle steder i Mellemøsten. Til gengæld lægger man i Mellemøsten vægt på, at der vises stor respekt for religionen; det synspunkt deler mange i Danmark ikke. Det er forskellige normer, som vanskeligt kan forenes, uden at nogen skal tåle en indskrænkning i en ret, der anses for fundamental.

For mig at se kan den konflikt løses på to måder. Enten at man "lægger arm" om, hvem der har ret eller at man på diplomatisk vis forsøger at bøje lidt ind mod hinanden – det var vel det sidste der lå i invitationen til statsministeren fra en række ambassadører fra muslimske lande. Afslaget har formentlig været en af kilderne til den nuværende "lægge arm" situation.

Det er mærkeligt at være væk fra Danmark mit i sådan en tid – men også rart at have det lidt på afstand, for her har vi nu ikke set meget til det før i dag. Men det er er tydeligt af alle mails hjemmefra, at det her er mere end en lille storm i et glas vand, men lad os håbe, at det ikke bliver en krise af historiske dimensioner og at forventninger om terrorangreb i Danmark bliver gjort til skamme. Det er hårdt nok med vores ambassader rundt omkring.

Nå, men tilbage til situationen i New Zealand. Vi har bragt det op et par gange, når vi er faldet i snak med andre, men der har hidtil ikke været nogle her, der har lagt mærke til sagen. Men i går bragte en New Zealandsk avis tegningerne, så nu er de også kastet ind i sagen. New Zealand har en ganske stor eksport til Iran, så det er mest på det økonomiske plan, at der frygtes for konsekvenser.

Man kan måske håbe, at efterhånden som flere og flere bringer billederne, så bliver det mindre slemt, at Danmark også har gjort det – men omvendt henvises der i alle avisartiklerne til, at de første gang blev offentliggjort i en dansk avis. Under alle omstændigheder er det svært at følge sagen herfra, så jeres mail-nyhedsopdateringer er velkomne. Og så et held og lykke til jer derhjemme herfra.

Ingen kommentarer: